Keňa na tanieri. Aká je kenská kuchyňa?
Jedným z charakteristických prvkov každej krajiny je nepochybne jej gastronómia a ochutnávanie jej typických jedál je ďalším spôsobom ako sa navštívenej krajine možno lepšie priblížiť popri spoznávaní jej pamiatok a prírody. Povieme si preto, čo všetko sa v Keni pri varení využíva, ktoré kuchyne sveta tu zanechali svoj vplyv, aké tradičné jedlá môžete počas vašej dovolenky v Keni ochutnať a čím ich môžete zapiť.
Základné prvky kenskej kuchyne
Tradične kenská kuchyňa je vlastne svahilskou, ktorá využíva vo veľkej miere rôzne korenia a stopy na nej zanechala gastronómia Indie, ako aj viacerých arabských a európskych krajín. Veľkej obľube sa v Keni teší predovšetkým mäso podávané v grilovanej alebo dusenej forme a pochádzajúce z kôz, bravčového, hovädzieho alebo hydiny. Na niektorých miestach natrafíte aj na mäso zvierat obývajúcich kenské savany, pre svoju limitovanú ponuku je však oveľa drahšie a menej dostupné. Mäsité pokrmy sú väčšinou sprevádzané zemiakmi a miestnymi druhmi zeleniny.
Ovocie je zase často pridávané do šalátov, či už máme na mysli banány, kokosové orechy, ananásy, mangá, pápaju alebo sladké zemiaky. V menšej miere sa v Keni stretnete aj s kukuricou, ryžou, artičokami, špargľou a avokádom. V oblastiach riek a jazier sa zvyknú podávať aj ryby, častými možnosťami sú miestne odrody pstruhov a ostriežov. Naproti tomu v menu pobrežných reštaurácií samozrejme nechýbajú plody mora, ako sú kraby, ustrice, homáre, krevety a podobne.
Tradičné pokrmy Kene
Jedným z charakteristických jedál kenskej kuchyne je ugali čo je vlastne guľka vytvorená z kukuričnej múky ochutená o mlieko, syr alebo maslo a sprevádzaná zeleninou a kúskami mäsa. Ugali sa podáva horúce a ľudia si ho zvyknú ochucovať hustými a mierne pikantnými omáčkami. Populárna je aj indickou gastronómiou inšpirovaná sambusa, v ktorej ceste je zapečené mäso a zelenina a na pobreží sú bežnou pochúťkou milovníkov štipľavého krevety pili pili, ktoré sa tak nazývajú podľa charakteristickej doprovodnej omáčky vytvorenej zmiešaním červených paprík, masla, cesnaku, korenia, citrónovej štavy a strúhaného kokosu.
V prímorských oblastiach sa popularite teší taktiež wali alias varená ryža zmäknutá kokosovým mliekom. Ako bolo spomenuté, mäso sa v Keni využíva vo veľkej miere a ak by ste mali chuť vyskúšať niečo skutočne mäsité, nechajte si pripraviť nyama choma čo v svahilskom jazyku doslova znamená pečené mäso. Tradičný spôsob prípravy tohto jedla pozostáva v pomalom opekaní mäsa nad ohňom a podáva sa s ugali a zeleninovým prídavkom. Samotní Keňania najviac obľubujú nyama choma s teľacím mäsom, je však možné stretnúť sa aj s kuracinou alebo rybou, hoci v menšej miere a za vyššiu cenu. V príprave tohto pokrmu je obzvlášť vychýrená reštaurácia Carnivore v hlavnom meste Nairobi, kde nyma choma ponúkajú aj z mäsa antilopy či krokodíla.
Ak dáte pred mäsom prednosť vegetariánskej kuchyni, neváhajte v Keni ochutnať sukuma wiki. Pod týmto menom sa ukrýva šalátová zelenina väčšinou kapusta ochutená o citrónovú šťavu, cibuľu a paradajky a hoci sa to na prvý pohľad možno nezdá, zasýti vás sukuma wiki viac než dostatočne.
Dezerty a nápoje
Ak by ste po hlavnom chode v niektorej kenskej reštaurácii dostali chuť na niečo sladké, môžete si zvoliť bánánovú kašu matoke alebo bochníček maandazi, ktorý má svoj pôvod v Indii a možno ho jesť nielen po obede, ale aj k raňajkám. Čo sa nápojov týka, Keňania sú skôr zvyknutí jesť po jedle ako počas neho, napriek tomu sa ale na vás nikde čudne pozerať nebudú, ak si k pokrmu objednáte aj niečo na pitie.
Miestny čaj a káva sa tešia pozornosti hlavne ako súčasť raňajok a dezertov, pričom nejeden turista si ich rád so sebou odnesie ako suvenír alebo darček vzhľadom na vychýrenú kvalitu kenskej kávy vo svete. Zaujímavými chuťami disponujú kenské vína, pripravované na báze cukrovej trstiny, papáje alebo v palmovej verzii mnazi. Pivo zastupuje v Keni domáca značka Tusker alebo druh uki uki osladený o med.
Fotografie: © BigStockPhoto.com